VamPus\’ LinkVerden

august 29, 2006

Misforstått egeninteresse

Filed under: Politisk UK,Tenketanker — vampus @ 3:14 pm

Via Civita: 

«Greed works, greed is good» sier Gordon Gecko i den nå klassiske 80-tallsfilmen Wall Street. I en ny publikasjon fra Adam Smith Inst. skriver Richard Morgan at oppfatningen om at grådighet er bra, er en perversjon av Adam Smiths idèer om betydningen av egeninteresse. Smiths forståelse av egeninteresse er det motsatte av grådighet, skriver Morgan

Hele publikasjonen (pdf) kan lastes ned gratis fra Adam Smith Inst.

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Grådighet er ikke noe problem så lenge grådigheten ikke TVINGER. Det er TVANG som ødelegger samfunnet. Kun TVANG legitimerer nettopp TVANG.

  Kommentar av Arild Holta — august 29, 2006 @ 3:40 pm | Svar

 2. Grådighet er et vidt begrep. Eller kan defineres vidt. dersom man med grådighet mener individets vilje og trang til å endre sitt eget liv til det bedre, er grådighet positivt. Dersom dette skjer ene og alene på bekostning av andre, er det negativt.

  Ethvert samfunn har behov for en porsjon grådighet. Der grådigheten er blitt forsøkt klinisk fjernet, for eksempel under kommunismen, har det alltid gått nedover med både samfunnsstrukturer, konkurranseevne og velferd generelt.

  Dessuten er det gøy å shoppe!

  Kommentar av trond — august 29, 2006 @ 5:24 pm | Svar

 3. Grådighet er ikke, og har aldri vært godt for noen, ikke engang den grådige! Derimot er et positivt ladet ønske om å søke sin egen lykke, det vil si å forbedre sin egen situasjon (etter sine egne verdier) udiskutabelt positivt. I utgangspunktet er dette en forutsetning for individuell lykke, slik jeg ser det, og dermed også en forutsetning for samfunnets lykke. Ingen kan leve ut «lykke» for noen annen! Samfunnets «lykke» kan aldri erstatte enkeltindividet.

  Her må en se på dyptliggende psykologiske egenskaper hos mennesket. Vi er genetisk betinget både individualister OG flokkdyr. Noe annet ville ikke være bærekraftig for vår art.

  Selv om for eksempel Ayn Rand har rett i at de som skaper er nødvendige for samfunnet, gir dette bare halve bildet. Noen må også samarbeide for å løse oppgaver.

  Michelangelo malte for eksempel ikke det sixtinske kapell alene. Han hadde en hær av lærlinger og hjelpere. Likeledes bygde han ikke selve katedralen.

  Som et eksempel…

  Grådighet på bekostning av andre er kriminelt ut i fra tanken om frihet. Frihet kan kun eksistere hvis enkeltindividet blir beskyttet mot overgrep. Grådighet som bryter med frihetsprinsippet kan aldri være godt, fordi det undergraver selve prinsippet for frivillige handlinger, og istedet hersker den sterkestes rett.

  Som selvsagt diskvalifiseres ut i fra alle tanker om menneskelig frihet til å handle etter egne ønsker.

  Grådighet er ofte drivkraften bak mange entreprenører, men de BESTE og mest produktive drives av et ønske om å FORBEDRE (seg selv og/eller andre, bedriften, landet, what have you…) Grådighet, derimot skaper i ytterste konsekvens krig om ressurser.

  Med andre ord, Arild Holta satte fingeren på det…

  Kommentar av Helge samuelsen — september 3, 2006 @ 2:48 pm | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: