VamPus\’ LinkVerden

november 9, 2006

Overraskende dårlig valg for demokratene

Filed under: Uncategorized — vampus @ 10:21 am

Demokratenes overtakelse av flertallet i Kongressen sier lite om deres muligheter for å vinne presidentvalget i 2008. Tvert i mot sier valgresultatet mye om et splittet parti som ikke klarer å samles om felles saker, men først og fremst lener seg på velgernes misnøye med den sittende administrasjonen.

Allerede ved årskiftet spådde politiske analytikere at Demokratene ville vinne flertallet i Kongressen, men valgresultatet er ikke så overveldende som antatt. Det er forventet at den sittende administrasjonen blir straffet av velgerne etter seks år ved roret, uavhengig av parti.
Ved å vinne 28 seter i Representantenes Hus og og seks seter i Senatet ligger Demokratene kun på gjennomsnittet i forhold til hva presidentens parti pleier å tape i mellomvalgene siden 2. verdenskrig. Dette samtidig som president Bush’ popularitet daler og administrasjonen får hard kritikk for krigen i Irak, sliter med korrupsjonsanklager, budsjettunderskudd og misnøye over håndteringen av illegal innvandring. Det er altså ikke noe valgskred det er snakk om.

 Les hele artikkelen her.

Reklamer

4 kommentarer »

 1. Men konsekvensene av resultatet kan likevel bli ikke helt ubetydelig. Bush må forholde seg til et politisk korrektiv, selv om det noen ganger kan være vanskelig å se forskjell på de to blokkene i amerikansk politikk.

  Kommentar av red. — november 15, 2006 @ 10:00 pm | Svar

 2. Dette holder ikke vann, og er minst like unyansert som norske medias dekning av valget. Det VAR overraskende at Demokratene vant flertall i senatet, få eller ingen tippet det helt inn i valget. Og så er det intet grunnlag for å snakke om at det er «vanlig» å miste et visst antall seter i kongressvalg når presidenten har sittet i seks år. Siden andre verdenskrig dreier dette seg bare om tre presidenter (Eisenhower, Reagan og Clinton) før W, og i alle tilfellene kan man finne gode årsaksforklaringer i andre ting enn at velgerne «bare» er lei av presidentens parti. Demokratene er i likhet med republikanerne en koalisjon, så å snakke om «splittelse» er spesielt. De som sliter med dette er republikanerne som knaker i sammenføyningene når libertarianere i vesten revurderer sitt partivalg fordi de er lei av de sosialt konservative i Sør. Bottom line: Demokratene vant, om det er begynnelsen på noe nytt vet vi ikke, men det viser at republikanerne ikke er så usårbare som de selv og mange andre trodde etter valget i 2004.

  Kommentar av JK — november 19, 2006 @ 8:35 pm | Svar

 3. JK: The Economist skrev at politiske analytikere og kommentatorer spådde flertall i Representantenes Hus og var usikre på Senatet allerede for åtte måneder siden så da kan det ikke ha vært så veldig overraskende.. Og hvem har trodd at republikanerne var så veldig usårbare etter forrige presidentvalg?

  Kommentar av vampus — november 20, 2006 @ 11:11 am | Svar

 4. Valget var åpent; de fleste uavhengige tippet en knepen seier i representanthuset og ville ikke spå eller tippet et knepent tap for demokratene i senatet. Når det gjelder hva som ble spådd åtte måneder før så er det vel ikke overraskende at det ble jevnere enn det så ut til den gangen, det er faktisk veldig vanlig i et valg at den ene siden rir høyt på en stemningsbølge ca et halvt år før valget for så å måtte jobbe for seieren eller se den gå tapt i valgkampinnspurten. Se bare på stortingsvalget vi hadde her til lands i fjor, sosialistpakket ledet stort 8 måneder før, men klarte bare såvidt å hale i land et flertall.
  Hvem som trodde at republikanerne var usårbare? Tja, mange av dem trodde det selv, og uten å huske kilden mener jeg flere analytikere støttet dem i det, de mente at GOP hadde parkert demokratene for lang tid fremover. Sjekk disse artiklene som begge inneholder «sjefsstrateg» Karl Rove (Som merklig nok aldri refereres til som Norsk-amerikaner i norske media)

  http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6376549
  http://www.tnr.com/doc.mhtml?i=20061120&s=editorial112006

  Kommentar av JK — november 20, 2006 @ 6:49 pm | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: