VamPus\’ LinkVerden

november 20, 2006

Penger til selvmordsbombing

Filed under: Uncategorized — vampus @ 10:11 am

 Leder i Daily Telegraph tar oppgjør med tanken om at bistand fører til mindre fanatisme:

«The trouble is, there is absolutely no evidence that foreign aid quells fanaticism. Indeed, there is some evidence of negative correlation. Afghanistan has received more than $8 billion in grants since 2001, while the US alone voted for $18.7 billion for reconstruction in Iraq in 2003; yet the peoples of these lands are more radicalised than ever. The largest recipients per capita of development aid in the world, by a considerable margin, are the Palestinians, who have none the less constructed a society in which paramilitarism and even suicide bombings are regarded as normal, if not meritorious.»

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Man kan selvsagt ikke måle dette gjennom korrelasjon, og i alle fall ikke på så kort tid. Daily Telegraph gjør seg skyldig i en av statistikkens grunnleggende fallgruber: konfunderende årsaker. Her er det ikke A som fører til B eller motsatt, men en felles årsak C som skaper begge deler.

  A: Bistand
  B: Fanatisme
  C: Fattigdom

  Bistand fører ikke til fanatisme. Fanatisme fører i alle fall ikke til bistand. Men fattigdom fører til bistand, og spørsmålet er om det også fører til fanatisme. Hvis man tror at fattigdom fører til fanatisme, skulle man dermed forutse at det var en klar korrelasjon mellom bistand og fanatisme. Resultatet er altså som forventet – kanskje litt svakere enn en tilhenger av «fattigdomsforklaringen» skulle ønske.

  Daily Telegraph snakker tull i denne saken. Det finnes ikke et eneste bistandsprosjekt som har en horisont på to år, slik de ser ut til å forutsette i utlegningen om Irak.

  Den siste setningen om hvilket samfunn palestinerne «har skapt», får det til å høres ut som om palestinerne har satt seg ned og drøftet hvordan samfunn de ville ha, og kommet frem til at selvmordsbombing skulle være samfunnets sentrale byggesten. I Palestinas tilfelle bør det vel være klart for de fleste at eksterne faktorer har en viss påvirkning på hvordan man «velger» å organisere samfunnet sitt.

  Bistand har problemer med å vise til skikkelige resultater. Det lapper på problemer som skyldes større strukturer, og verdens urettferdige fordeling kan ikke rettes opp ved at i-land gir en hundredel av sin produksjon til bistand. Det er likevel tendensiøst og idiotisk å antyde at bistand ikke hjelper i det hele tatt. I mange sammenhenger blir for eksempel USAs Marshallhjelp (dvs. bistand) fremhevet som det sentrale i oppbygningen av NATO. Det er dumt å bite hånda som før deg! Støtte til terroristaktiviteter korrelerer klart med inntekt på verdensbasis, selv om det ikke alltid er de fattigste i hvert enkelt land som støtter og blir terrorister.

  Kommentar av Sigve Indregard — november 20, 2006 @ 10:46 am | Svar

 2. Det er jo også viktig å tenke på hvordan bistanden fordeles. I palestinernes tilfelle må dette, uten at jeg har noen konkrete tall å vise til, være en svært skjev fordeling. Utrolig å tenke på hvor mye penger som har blitt overført til PA i løpet av årene. Mens befolkningen lever i ytterste fattigdom, har nok visse ledere og andre på toppen av pyramiden helt sikkert forsynt seg godt av midlene.

  Jeg har, faktisk av en araber, fått en forklaring på dette, som går ut på at den tradisjonelle arabiske maktstrukturen baserer seg på en «klan-leder» tanke, hvor vanlige folk sjeldent vil våge å bestride sin lederskikkelse. Samtidig er det lettere å skylde på en felles, ekstern fiende (som allerede er inne i en gjensidig voldspiral). Bland dette med en god porsjon radikalisert religiøs ideologi, og da er plutselig veien til terror en kort vei å gå..

  Kommentar av Karin Abraham — desember 11, 2006 @ 10:01 pm | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: