VamPus\’ LinkVerden

desember 14, 2006

Kritikk av mikrokreditt

Filed under: Uncategorized — vampus @ 9:40 am

Alle ser ut til å være hensatt til tårevåt beundring av fredsprisvinnerens resept for fattigdomsbekjempelse. Vel. Nesten alle. Redaktøren av mises.org, Jeffrey Tucker, lar seg ikke blendes så lett:

«The uncritical attitude is especially strange given the extent to which pawn shops and payday lending — which, unlike Grameen, are genuine market institutions — in poor areas of the United States are hounded by the anticapitalist Left. Why is giving high-interest loans to the inner-city poor considered exploitative in the United States but wonderful and compassionate in Bangladesh?»

Les hele artikkelen her. 

Reklamer

4 kommentarer »

 1. Greit at du henviser til denne artikkelen, Vampus. For å tilsette en klype salt i dagens rett. Men det er ikke greit å ta den som gussens sannhet.

  Det er selvfølgelig en fundamental forskjell, også i økonomisk-teoretiske termer, mellom å låne penger til investering og jobbskaping (+ etablering av markeder!) på landsbygden i Bangladesh, og å låne penger til konsum i Philadelphiaslummen.

  Det er altfor mye å ta fatt i her. La meg bare nevne: Markedsøkonomi har en forutsetning. Hvis man skal komme fra fattigdom til rikdom, er der en startgrope, som alle må innom før markedsøkonomisk teori fungerer. Før man kommer dit, svikter den liberale økonomiske politikken. Det er et veldokumentert dilemma. Vi snakker om en sneballeffekt. Når ballen først er kommet i gang, ruller den av seg selv. Men det er vanskelig å få satt den i gang. Det er et hovedproblem i førindustrielle, stasjonære samfunn.

  Dette innså jo også Adam Smith. Han referer til engelsk historie, og sier at det å styre markedet var nødvendig for å komme dit England den gang var kommet.
  – Men nå har vi ikke bruk for det mer, sa ham.

  Mikrokreditt innebærer i beste fall muligheter for å sette sneballen i gang i land som Bangladesh. Og da snakker vi om andre ting enn det som settes i gang av pantelånere i Baltimore, en fredag kveld.

  Ellers -? Blir liksom ikke noe julevær.

  Kommentar av –> erik ® — desember 14, 2006 @ 12:09 pm | Svar

 2. Antropologen Aminur Rahman kommer også fra Bangladesh og har reist rundt i fotsporene til den geniforklarte økonomen Mohammed Yunus. Han ville se hva som slags skjebner som utspiller seg i kjølvannet av banksuksessen. Rahman fant en rekke suksesshistorier, men også en urovekkende stor gruppe mennesker som hadde et helt annet budskap.

  http://www.nytid.no/?sk=urix&id=3858

  Kommentar av Børge Svanstrøm Amundsen — desember 15, 2006 @ 3:47 am | Svar

 3. Mikrokreditter er selvfølgelig et marginalt virkemiddel i fattigdomsbekjempelse og utviklingsstrategier. Det er vel fare for at det har blitt oversolgt i mediene disse desemberdager.

  Det er også den store bøygen for idéen som sådan: At man overselger den. Den er beregnet på entreprenører. Som sådan glimrende. Den skaper markedsaktører og markeder der slikt ikke fantes. Den rusker rundt i kjønnsrollemønsteret. Den initierer økonomiske «samvirkeer» i bortglemte landsbyer. En utvikling «nedenfra» som er en forutsetning for at sneballen kan begynne å rulle i mange land.

  Mer hokus-pokus er det ikke.

  Kommentar av –> erik ® — desember 15, 2006 @ 5:31 am | Svar

 4. Erik,

  snøballeffektanalogien din er riktig, men på en helt annen måte en du tror. Hva er det som holder snøballen i ro og hindrer den i å begynne å rulle? Jo *friksjon*, altså hindre. Dette er også tilfellet for de fattige landene. Gjennom korrupsjon, elendig og diskriminerende lovgivning, vanvittig byråkrati og uforutsigbare, stadig skiftende premisser er hindrene så store i disse landene at ballen ikke begynner å rulle.

  Kommentar av Onar Åm — januar 1, 2007 @ 8:33 pm | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: